Ikan Puyu (Anabas testudineus) merupakan spesies ikan air tawar yang paling lasak dari keluarga ANABANTIDAE yang mudah didapati dinegara kita. Ikan ini dikenali sebagai ‘Climbing Perch’
kerana sifat semula jadinya yang tahan lasak dan mampu bertahan dan
berpindah kekawasan lain. Saya memang minat menangkap ikan puyu di
sawah atau tali air serta sungai kecil di kampong saya di Muar, Johor
semasa remaja dulu pada tahun 1970’an. Ikan puyu menjadikan habitat
utama dikawasan air tawar disekitar kampong dan sawah padi. Ikan puyu
yang bersisik dan bersirip keras memudahkan spesies ini bergerak di atas
tanah yang berair. Saya masih ingat pada ketika tertentu pada musim
hujan kebanyakan ikan puyu berhijrah dan akan memanjat tebing sungai
mencari lopak air yang lain. Ia paling layak digelar spesies yang suka
berhijrah. Spesies ini juga mampu bertahan tanpa air hingga beberapa
jam. Artikel subuh 16 Ramadan menceritakan mengenai ikan puyu
berdasarkan pengalaman penulis semasa muda dahulu dan pembacaan dari
beberapa buku.
Spesies
ikan puyu biasanya hidup secara berkumpulan didalam lubuk atau kolam
yang mempunyai air bersih secara semula jadi. Ikan ini mudah terancam
oleh aktiviti-aktiviti penangkapan ikan seperti aktiviti menjaring,
pukat, jala, tuba dan aktiviti memancing yang keterlaluan (tanpa
mengamalkan kaedah 'tangkap dan lepas' bagi yang bersaiz kecil). Pada
masa kini telah ada teknologi untuk menternak ikan puyu secara komersial
dijalankan iaitu dengan cara menggunakan kolam simen atau kanvas dan
paling sesuai dalam kolam tanah.
Ikan puyu popular dikalangan penduduk di Utara Semenanjung Malaysia untuk dibuat Pekasam
selain daripada digoreng rangup dan dimakan dengan nasi putih. Kalau
pada masa dulu hanya orang-orang Melayu dan Siam yang meminati ikan puyu
tetapi sekarang harga ikan puyu pun telah mahal disebabkan permintaan
tinggi oleh Orang Bangladesh yang bekerja di Malaysia. Pendek
kata kalau ada jualan ikan puyu segar di pasar malam atau pasar basah,
warga Bangladesh sanggup berbaris untuk membelinya. Kajian saya
dibeberapa lokasi mendapati harga ladang ikan puyu sekitar RM 7.00 – RM
9.00 sekilogram sementara harga runcit dalam lingkungan RM 10.00 – RM
15.00 sekilogram. Harga ini jauh lebih mahal atau tinggi berbanding
dengan harga semasa zaman saya kecil dulu iaitu cuma RM 1.00
sekilogram….itu pun kalau ada orang nak beli!
Kajian
saya juga menunjukkan ikan puyu yang sesuai untuk dijual bila saiz ikan
sekitar 180 – 250 gram seekor. Jika ikan terlalu kecil atau terlalu
besar agak sukar diterima pasaran tetapi yang penting adalah kesegaran
dan keseragaman ukuran. Semasa saya melawat projek ternakan ikan puyu di
Kedah, saya dimaklumkan ikan ini akan matang dalam masa 120-150 hari
bergantung kepada saiz benih, pemberian makanan dan cara pengurusan air.
Sementara itu didapati ikan puyu jantan purata beratnya cuma 150 gram
seekor berbanding ikan puyu betina yang bersaiz lebih berat iaitu
sekitar 180-250 gram seekor. Kajian menunjukkan dalam satu populasi
sebanyak 60% adalah ikan puyu betina dan 40% adalah terdiri dari ikan
puyu jantan.
Dalam
membuat rujukan dan teknologi cara menternak ikan puyu di Thailand
semasa saya berkursus di Kyusei Nature Farming Institut di Saraburi,
Bangkok pada tahun 2006 mendapati pemberian sejenis hormon khas membantu
meningkatkan peratus ikan puyu betina. Hormon ini diberikan semasa anak
ikan puyu dilepaskan didalam kolam tanah yang dibina bagi tujuan
penternakan ikan puyu secara komersil. Kepadatan yang disyorkan di
institute tersebut adalah sebanyak 3 – 4 ekor setiap sekaki persegi.
Kolam yang dibuat berukuran 40 kaki x 100 kaki dengan kedalaman air 3-4
kaki mampu menampong sebanyak 10,000 – 12,000 ekor ikan puyu. Ikan
puyu yang dipelihara adalah ikan puyu siam yang saiznya agak lebih besar
sedikit daripada ikan puyu tempatan yang ada di Malaysia.
Pemerhatian
saya mendapati ikan puyu nampak mudah untuk diternak kerana faktur
ketahanan nyawa, tahan lasak, sussh mati, 'air breather' dan juga ikan
ini makan apa sahaja makan yang diberikan. Teknologi kini lebih mudah
dan cepat membesar dengan formulasi makanan ikan komersil di pasaran
seperti keluaran Syarikat Cargill dan Gold Coin dalam bentuk pellet atau
butiran (floated granules). Lazimnya semasa anak ikan baru
masuk kedalam kolam pembesaran mesti diberi makan secukupnya iaitu 4-5
kali sehari menjadikan kadar pembesaran sehingga 20% dari berat badan.
Kaedah ini perlu dijalankan selama 2-3 minggu pertama.
Keadaan
pemberian makanan pada umur 2-3 minggu pertama adalah kritikal untuk
memberi makan sebanyak 4-5 kali sehari kerana ikan puyu adalah sejenis ikan karnibal yang
akan makan anak puyu lain atau anak ikan lain didalam kelompok dikolam.
Pemberian usus ayam, baja ikan dan lain-lain bentuk makanan selain
daripada pellet dapat membantu mengurangan isu karnibalism dimana cara
ini mampu mengurangkan sehingga 50% dari jumlah populasi jika tidak di
kawal. Pengalaman penternak menunjukkan selepas sebulan buatlah
aktiviti pengredan atau pemilihan ikan puyu dimana kita perlu
mengeluarkan ikan puyu jantan kerana apabila sampai peringkat matang
ianya susah membesar seperti ikan betina. Bagi meningkatkan bilangan
telur pada puyu betina perlu berikan makan berlemak dan berminyak bangi
meningkatkan penghasilan telur dan seterusnya anak ikan puyu.
Terdapat
kepercayaan dalam kalangan masyarakat Melayu yang mana ikan puyu mampu
menghalang gangguan makhluk halus seperti gangguan toyol dan jin.
Kerana itu, masyarakat Melayu lama memelihara spesies ini di dalam
rumah untuk tujuan itu. Sebenarnya ikan puyu memang sesuai dijadikan
ikan akuarium walau pun warna dan bentuknya tidak cantik seperti ikan
guppy, ikan laga dan ikan hiasan yang lain. Ikan ini tidak mudah mati
walau pun system pengudaraan akuarium tidak berfungsi untuk beberapa
hari. Jika dicampur dengan ikan lain dalam akuarium….maka nahaslah ikan
tersebut kerana menjadi habuan ikan puyu!
IKAN LASAK...ITU IKAN PUYU....
DALAM PAYA...IA BERTUMPU...
HARGA MAHAL...BELI TAK MAMPU...
KINI DITERNAK...TEKNOLOGI BARU...
No comments:
Post a Comment