INDUSTRI TERNAKAN DI MALAYSIA
merupakan satu sektor penting dalam pembangunan pertanian di negara
ini. Industri ini melibatkan aktiviti penternakan Lembu/ Kerbau,
Kambing/ Bebiri, Babi, Ayam/ Itik Pedaging, Ayam/ Itik Penelur, Lembu
Tenusu dan juga yang terkini Burung Walit. Sektor ini telah
menyumbangkan berbillion ringgit nilai pengeluaran setahun (Tidak
dilapor dalam laporan MOA 2010) dan negara kita mempunyai bekalan
mencukupi untuk bekalan daging ayam, telur ayam, babi dan burung walit.
Bagaimana pun untuk bekalan daging lembu dan kambing bebiri negara kita
masih bergantung kepada daging impot terutama dari India, Australia dan
beberapa negara lain. Pelbagai insentif dan peraturan berkaitan sektor
ternakan telah dilaksanakan bagi mempastikan sektor ini akan terus
berkembang pada masa akan datang. Artikel pagi Ahad ini saya menulis
status sektor ternakan di Malaysia untuk bacaan semua berdasarkan
Laporan Perangkaan Agro Makanan 2010 yang saya baca.
Rekod daripada Kementerian Pertanian dan Jabatan Perkhidmatan Veriterinar (JPV) menunjukkan terdapat seramai 43,310 penternak Lembu dan 3,925 penternak Kerbau
yang terlibat dalam industri ini sama ada berskala besar, sederhana dan
berskala kecil. Penternak kambing/ bebiri pula direkodkan sebanyak 25,509 orang sementara penternak Ayam seramai 76,925 orang,
penternak itik seramai 8,779 orang dan penternak babi seramai 887
orang. Pada keselurohannya negeri Kelantan merupakan negeri paling ramai
bilangan penternak lembu iaitu seramai 26,186 orang tetapi
kebanyakannya adalah penternak yang berskala kecil-kecilan mempunya
kurang dari 5 ekor lembu diikuti dengan Negeri Terengganu seramai 5,283
orang. Negeri Johor merupakan negeri paling banyak menyumbang sektor
ternakan negara terutama dalam Ternakan Ayam (Lebih 60 juta ekor
setahun), Ternakan Kambing (70,000 ekor/ tahun) serta jumlah sembelihan
lembu dan kambing di Malaysia.
Industri Ternakan Lembu di Malaysia direkodkan sebanyak 909,910 ekor Lembu
pada tahun 2010 dengan sebanyak 97,580 ekor telah disembelih
dirumah-rumah sembelih termasuk semasa aktiviti Korban. Kebanyakan lembu
diternak secara kecil-kecilan dikawasan kampong atau secara sederhana
besar dikawasan padang ragut berkelompok atau di Stesen-stesen JPV
seluroh negara. Lembuh jenis KK Cross (Kacukan Kedah-Kelantan) merupakan
yang paling banyak diternak selain daripada lembu impot kacukan.
Terdapat sebanyak 130,090 ekor Kerbau direkodkan di negara kita
pada tahun 2010 dengan sebanyak 9,130 ekor disembelih. Sabah mempunyai
bilangan kerbau terbanyak iaitu 44,133 ekor diikuti dengan Pahang
(17,533 ekor) dan Perak (16,951 ekor). Jumlah pengeluaran daging segar
tempatan direkodkan sebanyak 46,510 metrik tan pada tahun 2010 yang
bernilai RM 819.6 juta pada tahun 2010 berbanding cuma sebanyak RM 535.4
juta pada tahun 2005. Penggunaan daging oleh penduduk Malaysia sebanyak
162,360 mt sedangkan bekalan dalam negara cuma 46,510 mt setahun. Saya
kira perbezaan ini iaitu sebanyak 115,850 mt daging lembu/ kerbau perlu diimpot.
Sektor Penternakan Kambing di negara kita ada populasi sebanyak 537,667 ekor Kambing
dengan sebanyak 17,720 ekor disembelih pada tahun 2010. Negeri Johor
merupakan negeri paling banyak menternak kambing sebanyak 69,076 ekor
diikuti dengan Kedah (57,979 ekor) dan Selangor (55,934 ekor). Bilangan
kambing bebiri terdapat sebanyak 128,066 ekor bebiri dengan
paling banyak terdapat di Kelantan iaitu 40,023 ekor diikuti dengan
Johor sebanyak 17,111 ekor. Sebanyak 2,390 mt daging bebiri segar
dihasilkan pada 2010 sementara keperluan negara adalah sebanyak 22,550
mt setahun dan perlu mengimpot 22,150 mt setahun. Nilai pengeluaran
daging kambing/ bebiri sebanyak RM 65.22 juta tahun 2010.
Ternakan babi di Malaysia adalah sebanyak 1,711,000 ekor
pada tahun 2010 dengan sebanyak 1,844,340 ekor disembelih menghasilkan
sebanyak 234,000 mt daging babi berbanding sebanyak 46,510 sahaja daging
lembu segar setahun. Saya buat kira-kira iaitu pengeluaran daging babi
tempatan adalah sebanyak 5.1 kali ganda lebih banyak daripada Daging
Lembu/ Kerbau dan sebanyak 98 kali ganda berbanding daging Kambing/
bebiri di negara kita!. Nilai urusniaga babi di Malaysia adalah
sebanyak RM 1,682 juta pada tahun 2010. Laporan juga menunjukkan
penggunaan daging babi di Malaysia sebanyak 230.11 mt setahun bermakna
negara kita melebihi bekalan daging babi sebanyak 4 mt setahun.
Industri Ternakan Ayam / Itik di Malaysia merupakan industri yang paling utama didalam sektor ternakan. Sebanyak 225,789,620 ekor ayam atau ringkasnya 225 juta ekor ayam dikeluarkan pada 2010. Populasi itek pula sebanyak 7.927 juta ekor.
Daripada jumlah tersebut sebanyak 1.295 juta metrik tan daging
ayam/itek dihasilkan dengan nilai sebanyak RM 5.776 billion. Permintaan
dan penggunaan daging ayam di Malaysia adalah sebanyak 1,013 jut mt
setahun berbanding dengan bekalan sebanyak 1.295 mt/setahun bermakna
negara mempunyai lebihan bekalan daging ayam pada tahun 2010. Hampir
30% kawasan pengeluaran ayam di Malaysia adalah Johor dengan sebanyak
60.1 juta ekor setahun diikut i oleh Negeri Sarawak (32 juta ekor) dan
Perak (18.8 juta ekor). Tidak ada laporan mengenai aktiviti
penternakan ayam di Wilayah Persekutuan.
Pengeluaran Telur dinegara kita mencapai 9.826 billion biji pada
tahun 2010 iaitu jika dibanding cuma sebanyak 7.38 billion biji pada
tahun 2005. Jika dikira dari segi berat pula adalah sebanyak 540,000
metrik tan yang bernilai RM 2.4 billion. Kadar penggunaan telur di
Malaysia adalah sebanyak 8.515 billion biji setahun dan ini bermakna
kita mengekspot telur sebanyak 1.3 billion biji telur setahun. Telur
ayam dijual dengan harga runcit mengikut gred iaitu Gred A (32
sen/biji), Gred (31 sen/biji), Gred C (30 sen/biji) sementara telur itek
dijual pada harga 55 sen sebiji (Gred Besar) dan 50 sen sebiji (Gred
Sedang).
Pengeluaran susu lembu di negara kita sekitar 67.0 juta liter setahun yang
bernilai RM 127.3 juta pada tahun 2010. Laporan menumjukkan keperluan
penggunaan susu adalah sebanyak 1,373.17 juta liter setahun bermkna
negara mengimopot produk susu dengan jumlah dan nilai yang sangat besar
setiap tahun. Ssusu segar yang dikeluarkan di Malaysia dibeli dengan
harga ladang sebanyak RM 199.00 setiap 100 liter atau lebihkurang RM
1.99 seliter termasuk harga subsidi. Kawasan pengeluaran utama susu
segar di Malaysia adalah di Sabah, Perak, Johor dan Pahang.
Industri
paling diminati masa kini adalah penternakan burung walit atau Burung
Layang2 (Bahasa tempatan). Laporan JPV menunjukkan bahawa terdapat
sebanyak 6,048 buah premis burung walit di Malaysia dimana
sebanyak 1,462 adalah premis berlesen sementara sebanyak 4,586 premis
tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Tempaan (PBT). Negeri Perak
mempunyai premis burung walit paling banyak di Malaysia iaitu sebanyak
2,524 buah diikuti dengan Johor (843 buah) dan Selangor (352 buah).
Penghasilan produk dari ssarang burung walit dinilaikan berbillion
ringgit (Data rasmi dari MOA belum ada).
Industri
Ternakan di Malaysia merupakan satu sektor penting untuk mempastikan
bekalan protin dalam negara sentiasa mencukupi. Beberapa peraturan dan
insentif telah menyokong pembangunan sektor ini seperti peraturan dan
akta serta enakmen bagi mengurangkan potensi pencemaran alam seperti
pencemaran najis, lalat, bau dan potensi penyakit bawaan tarnakan. Kes
JE dan Avian Flu telah memberikan gangguan kepada penduduk dan
masyarakat setempat yang perlu dipantau setiap masa. Pengimpotan jagung
bijirin yang banyak menjadikan ianya merupakan jumlah terbesar dalam
pertukaran wang asing untuk makanan ayam dan ruminan lain. Kaedah baru
perlu dicari untuk mengurangkan penggantungan impot jagung makanan
ternakan. Wallahualam...
SEKTOR TERNAKAN...PERLU DITERUSKAN...
TERNAKAN AYAM...NILAINYA BERBILLION ...
NEGERI JOHOR....ADA BANYAK REBAN...
INDUSTRI INI...KURANGKAN PENGIMPOTAN...
No comments:
Post a Comment