Ternakan ikan tilapia.
Ada sesiapa di antara anda yang terlibat dengan perniagaan ikan
tilapia? Samada pembeli atau pembekal ikan talapia merah / hitam. Bukan
apa maklumat perniagaan yang ingin aku kongsikan kali ini adalah tentang
perniagaan ikan tilapia. Jadi sekiranya terdapat dikalangan anda yang
mempunyai pengalaman dan info tambahan, bolehla kongsi bersama aku
melalui ruangan komen di bawah. Apa yang aku hendak aku kongsikan adalah
beberapa maklumat mengenai harga ikan tilapia, ternak ikan talapia
merah, dapat pinjaman untuk penternakan, panduan membina kolam ikan /
panduan membina kolam ikan kecil dan beberapa teknikal lain yang
berkaitan.
Harga Terkini Ikan Tilapia.
Untuk pengetahian anda, harga terkini/pasaran dengan harga tawaran
berbeza. Selalunya harga tawaran lebih rendah daripada harga terkini.
Selain itu harga juga bergantung pada saiz ikan, lokasi tempat (ikut
negeri) dan cara penternakan (teknologi Taiwan).
Daripada survey aku baru-baru ini, aku dapati harga terbaru (update)
ikan tilapia ialah RM5.50 per kg di mana saiz ikan adalah 700gm – 1kg
seekor, manakala di Seremban harga tilapia merah RM8-10/kg. Sekiranya
anda mempunyai harga ikan talapia yang lebih terkini di lokasi tempat
anda sila masukkan di ruangan komen. Nanti aku update semula di dalam
artikel ini.
Teknikal Penternakan Ikan Tilapia ~ Sumber HarizAmrry.Com
Pemilihan Tapak
Tapak serta lokasi yang dipilih akan menentukan keupayaan muatan
sangkar (carrying capacity) kerana kualiti air bergantung kepada keadaan
persekitaran luar sangkar. Aliran air menerusi sangkar semasa bekalan
air dari empangan, tiupan angin atau pergerakan ikan dalam sangkar akan
menambahkan oksigen terlarut dan mengeluarkan bahan buangan dari dalam
sangkar. Antara faktor penting yang telah diberi perhatian semasa
pemilihan tapak pemasangan sangkar bagi ternakan ikan tilapia merah
ialah kualiti air, kedalaman air dan kelajuan air. Kualiti air dan
persekitaran yang baik memberi kesan terhadap pembesaran ikan tilapia
dengan cepat bagi sistem ternakan secara intensif. Sebagai panduan
parameter-parameter yang dianalisis dan diperlukan bagi kesesuaian
ternakan ikan tilapia merah ( Oreochromics niloticus ) adalah :
i. Suhu air – 20-35 0 C ( Optimum 28-32 0 C )
ii. pH air – 6-8
iii. Oksigen terlarut – lebih dari 2.5 ppm
iv. Karbon dioksida – kurang dari 2.5 ppm
v. Ammonia – kurang dari 1.0 ppm
vi. Kemasinan – 0-20 ppt
Kedalaman air antara 3 – 5 meter dalam terusan/taliair Utama memang
sesuai untuk ternakan ikan tilapia dalam sangkar. Kedalaman air melebihi
1 meter antara permukaan terusan adalah masih sesuai bagi ternakan ikan
dalam sangkar. Ini bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria
patogenik terhadap ikan yang terdapat di dasar permukaan
terusan/taliair. Kedalaman air 2-3 meter dalam terusan/taliair Sekunder
sesuai untuk ternakan ikan dalam sekatan/kandang (pen culture). Kelajuan
arus air yang disyorkan adalah antara 10-25 cm/saat bagi memastikan
pertukaran air yang baik. Sekiranya kadar kelajuan terlalu perlahan,
berlaku kekurangan oksigen terlarut dan ikan yang diternak akan
mengalami ketegasan (stress) serta mati. Jika kelajuan air terlalu kuat,
ikan tilapia perlu menggunakan tenaga yang berlebihan untuk berenang
melawan arus dan sebahagian daripada makanan akan mudah hilang dibawa
arus kuat.
Rekabentuk dan Pembinaan Sangkar Ikan Tilapia
Modul sangkar yang digunakan mengandungi 20 petak sangkar pada setiap
‘array’. Saiz kerangka bagi satu petak sangkar adalah 3.45m x 3.45m
iaitu 3.45m panjang dan 0.45m tinggi. Struktur kerangka sangkar
menggunakan bahan plastik HDPE (High density polyethlene ). Saiz mata
pukat 25.0 mm yang digunakan sesuai untuk pertukaran air yang maksimum.
Kedalaman jaring pukat kurungan ikan adalah antara 1.8 – 2.0 meter.
Isipadu jaring kurungan ikan dalam sangkar bersaiz 3 m x 3 m adalah
antara16-18 meter padu. Sangkar yang menggunakan kerangka besi (G.I
Pipe) bersaiz 6 m x 6m boleh digunakan bagi mengurangkan kos.
Pengurusan Anak Ikan Tilapia Merah
Dalam penternakan ikan tilapia. Pengurusan anak ikan tilapia secara
sempurna dapat mengurangkan kos pengeluaran serta memendekkan tempoh
masa ternakan kepada 4-5 bulan. Biasanya, anak ikan tilapia yang berumur
dalam lingkungan 2-3 bulan bersaiz 50-70 gm seekor akan dipindah ke
sangkar ternakan. Terdapat 3 peringkat pengurusan anak ikan tilapia
merah yang perlu diberi perhatian iaitu peringkat pengasuhan anak ikan,
pelepasan stok dan pemilihan serta pengasingan anak ikan mengikut saiz.
Pengasuhan Anak Ikan Tilapia Merah
Anak ikan yang bersaiz 2.5-5.0 cm perlu diasuh dahulu sebelum dilepas
ke dalam sangkar atau kolam ternakan. Tujuan pengasuhan adalah untuk
memilih anak ikan yang sihat, cepat membesar dan bersaiz seragam (50-70
gm seekor) serta memastikan agar anak ikan tidak terkeluar dari sangkar.
Pengasuhan anak ikan tilapia merah boleh dilakukan di dalam kolam tanah
dan dalam sangkar menggunakan ’haba’.
Kadar Pelepasan Benih
Kadar pelepasan benih (stoking rate) bergantung pada peringkat
pembesaran dan mengikut keperluan saiz ikan tilapia dalam pasaran.
Selalunya pada peringkat awal, anak benih bersaiz kecil antara 2.5 – 5.0
cm perlu diasuh selama 60-90 hari. Kerjakerja asuhan boleh dilakukan di
dalam sangkar dan kolam tanah. Kadar pelepasan anak ikan tilapia dalam
sangkar,peringkat asuhan antara 3,000 – 4,000 ekor sesangkar. Kadar
pelepasan anak ikan peringkat asuhan dalam kolam tanah adalah 350-450
ekor semeter persegi. Setelah mencapai saiz 7-10cm (50-70 gram seekor),
anak benih ikan tilapia sesuai dipindahkan ke sangkar ternakan dengan
jumlah 500 ekor setiap sangkar bagi sangkar bersaiz 3 m x 3 m manakala
sangkar bersaiz 6 m x 6 m jumlah benih yand dimasukan adalah 2,000 ekor .
Kadar Pemberian Makanan Ikan
Kadar pemberian makanan ikan mesti diubah setiap bulan dengan
mengambil kira anggaran berat badan ikan di dalam sangkar. Cara yang
baik adalah dengan menangkap 5-10 ekor ikan tilapia setiap sangkar dan
ditimbang bagi mendapatkan purata berat badan seekor pada hari
berkenaan. Seterusnya dikira jumlah makanan setiap sangkar mengikut
anggaran 3-5% dari berat badan bagi keperluan setiap sangkar.
Penuaian Hasil Ikan Tilapia
Ikan tilapia dituai apabila mencapai saiz 500-600 gm seekor. Bagi
pasaran restoran, keutamaan diberi kepada ikan yang bersaiz melebihi 600
gm seekor dalam bentuk ikan hidup. Manakala ikan yang bersaiz antara
450-500 gm seekor lebih sesuai untuk pasaran tempatan(pasar tani dan
pasar malam). Benih tilapia yang bersaiz 7- 10cm(50-70g) diternak dalam
sangkar selama 5-6 bulan untuk mencapai saiz purata 600 gm seekor. Kadar
pelepasan ikan tilapia pada setiap sangkar adalah sebanyak 650-850 ekor
dan anggaran hasil yang dituai adalah antara 350-400 kg sesangkar.
Penuaian ikan hendaklah dilakukan dengan baik untuk mengelakan ikan
terkejut(stress).
Pemasaran Ikan Tilapia
Pada masa ini pasaran ikan tilapia di kawasan MADA hanya tertumpu
untuk kegunaan dalam negeri sahaja. Pemasaran ikan tilapia dilakukan
melalui dua kaedah iaitu pemasaran ikan hidup dan mati. Ikan yang dijual
secara hidup mendapat harga lebih tinggi daripada ikan mati. Harga jualan borong ikan adalah antara RM4.00-RM4.50 sekilogram dan manakala harga runcit adalah RM5.00- RM6.00 sekilogram.
Ok, demikian maklumat tentang penternakan ikan tilapia
yang sempat aku kongsikan melalui artikel aku ini. Aku ulangi,
sekiranya anda mempunyai maklumat tambahan berkaitan dengan penternakan
ikan tilapia, mohon kongsikan maklumat terkini anda melalui ruangan
komen yang telah disediakan di bawah. Sekian.
PS: Panduan Asas Penternakan Ikan Tilapia
No comments:
Post a Comment